20 mei 2014 - Martin van Berloo

Waar is de Zorg binnen de Europese verkiezingen?

Bovenop de stapel post die zicht tijdens mijn vakantie gevormd had lag mijn stemkaart voor de Europese verkiezingen. Als je in Amerika rondreist is Europa letterlijk en figuurlijk ver weg. In de Amerikaanse media zag ik berichten over de ontwikkelingen in Oekraïne, waarbij de aandacht dan vooral uitging naar het optreden van Poetin en de vraag hoe Amerika (lees: Obama) daar op zou moeten reageren. Maar verder bijzonder weinig nieuws uit Europa en al helemaal niet over de Europese verkiezingen.

En eerlijk gezegd had ik mij voor mijn vakantie nog nauwelijks met deze verkiezingen bezig gehouden. In afgelopen week heb ik geprobeerd om daarin verandering aan te brengen maar ik moet bekennen; dat valt niet mee. De discussies over de Europese verkiezingen zijn behoorlijk eenzijdig en lijken zich vooral te beperken tot de vraag; wel of geen Europa? De argumenten in deze discussie zijn op zijn minst populistisch te noemen, zowel bij de voor- als de tegenstanders. Ik werd er in ieder geval niet vrolijk van, en ook niet veel wijzer.

In mijn zoektocht naar een weloverwogen stemadvies bedacht ik me dat het thema ‘Zorg’ bij onze laatste tweede kamer- en gemeenteraadsverkiezingen een prominente rol speelde. En uiteraard had dat thema toen mijn aandacht.  Zou het thema ‘Zorg’ in het kader van de Europese verkiezingen mij dichterbij een goede stemkeuze kunnen brengen? Ik vreesde van niet, ik had er immers nog niets gehoord of gelezen. En helaas heeft een zoektocht op internet deze vrees bevestigd, het thema lijkt geen enkele rol te spelen bij deze verkiezingen.

In een aantal artikelen worden de standpunten van de verschillende partijen met elkaar vergeleken, het thema zorg komt daarbij niet aan de orde. Een Google-search op de zoektermen ‘zorg’ en ‘Europese verkiezingen’ levert welgeteld 2 relevante resultaten op! Waarbij overigens wel een interessante in de vorm van het mooie blog van Michael van Balken op medischcontact.artsennet.nl. Op basis van een onderzoek van de verkiezingsprogramma’s van de grote partijen concludeert hij dat de Europese verkiezingen wel gaan over gezondheid, maar dan over die van de economie!

Het antwoord op de vraag in de titel van dit blog is dus ‘nergens’. De zorg speelt blijkbaar geen rol van betekenis bij deze Europese verkiezingen. Dat is toch raar? Hoe kan een thema dat op nationaal niveau zowel het ‘gesprek op straat’, als de media, als de politiek beheerst op Europees niveau zo onderbelicht blijven? Een vraag waarop ik het antwoord niet heb. Maar ook zonder antwoord kan deze vraag misschien wel verklaren waarom de Europese verkiezingen voor veel Nederlanders een ver-van-mijn-bedshow is.