04 februari 2020

Bestuurdersbijeenkomst 22 januari: "Besturen met impact en bezieling"

Goed werkgeverschap start met bevlogen leiderschap: menselijk contact, oog voor de medewerker en de pijlen gericht op duurzame inzetbaarheid. Maar hoe doe je dat, ‘besturen met impact en bezieling’? Op woensdag 22 januari 2020 nodigde Transvorm ruim vijftig bestuurders uit om zich onder te dompelen in de verhalen, ervaringen en theorieën van Prof. dr. Gabriël Anthonio (voorzitter van de Raad van Bestuur Verslavingszorg Noord Nederland en Bijzonder Hoogleraar Sociologie van Leiderschap, Organisaties en Duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen).

Volgens Anthonio is leiderschap niets anders dan bewust invloed uitoefenen. Tijdens de inspirerende middag bij Doloris (dé rooftopbar in Tilburg) spoorde hij bestuurders aan wat vaker te starten met de vraag naar betekenis: “Wanneer heeft deze vergadering/meeting/bijeenkomst voor jou betekenis?” Want, zo redeneert Anthonio, ‘praat en het leven praat terug’. “Je zet de deelnemers aan de vergadering direct in de actiestand en gaat co-creëren.”  

Op persoonlijk niveau

Anthonio haalt veel inspiratie uit zijn werk in de (verslavings)zorg en zijn meervoudig gehandicapte zoon. “Hij durft en doet dingen die wij niet meer doen. Gewoonweg iemands hand vastpakken. Leiderschap draait voornamelijk om het maken van écht contact op persoonlijk niveau. Het gaat niet alleen om structureel, procesmatig of lean werken, maar vooral om de kwaliteit van het contact dat jij hebt met je medewerkers. Dat kun je doen door vaker stil te zijn en door in verwondering en bewondering de ander te ontmoeten.”

Tijdens de masterclass kwam meer dan eens naar voren dat je als bestuurder ruimte hebt om keuzes te maken. “Bestudeer je keuzes, doe eens vaker een stapje terug en stop met wat niet werkt. Waarmee wil jij radicaal stoppen? Elke dag overwerken, altijd in cc staan, beleidsnotities langer dan vijf pagina’s maken? Stop ermee! Dan komt er lucht en ruimte voor dingen die wel werken.” 

Doe het samen

Na de masterclass van Anthonio was het woord aan Erik Gerritsen (secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Hij benadrukt dat samenwerken en elkaar ondersteunen van groot belang is in deze tijd. “We staan voor grote vraagstukken in de zorg. Niemand komt er meer zonder hulp te vragen.” Ga het gesprek met elkaar aan met een frisse blik. Praat niet over organisaties, maar over organiseren. We doen het samen!

Secretaris-generaal Gerritsen streeft dan ook naar een vervolg op deze bijeenkomst: “Ik hoop dat we nu doorpakken. De verleiding is groot om maandag weer met de dagelijkse gang van zaken aan de slag te gaan en deze middag te vergeten. Daarom hoop ik dat ik deze bestuurders over een paar maanden weer tref en hoor dat er stappen zijn gezet.”

Fotoimpressie