Transvorm Actueel 15 december

Op 15 december 2020 stond Transvorm Actueel in het teken van een update over arbeidsrecht. Harriët Strik en Bert van den Boom, ervaren advocaten arbeidsrecht bij Holla Advocaten, praatten de aanwezigen tijdens dit webinar in anderhalf uur helemaal bij. 

Download de presentatie

Vraagstukken

Zijn er recente wijzigingen op het gebied van arbeidsrecht? Welke ontwikkelingen zijn er sinds 1 januari 2020, na de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)? Zijn er procedures over het verplichte aanbod aan een oproepkracht na één jaar? En wat is er bekend over de nieuw ingevoerde ontslaggrond?

En welke vraagstukken zijn er ontstaan als gevolg van (de maatregelen rondom) COVID-19? Bijvoorbeeld: mag ik vakantiedagen inhouden als medewerkers thuis zitten? Kan ik een werknemer verplichten een mondkapje te dragen? 

Thema's

Tijdens dit webinar ging Holla aan de hand van praktijkvoorbeelden in op de volgende thema’s:  

Wetgeving

  • WAB tot nu toe

Wijzigingen voor de oproepkracht, payrolling, de nieuwe ontslaggrond, de ketenregeling en recht op transitievergoeding vanaf de eerste dag van het dienstverband.

  • Compensatieregeling Transitievergoeding (stand van zaken en aandachtspunten)

Compensatie voor betaling van een transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Wat zijn de voorwaarden? Hoe dien je een aanvraag in?

  • Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) 3.0

De loonkostensubsidie bij verlies van omzet. Welke vereisten gelden er en wat zijn de wijzigingen ten opzichte van de NOW 2.0?

  •  Toepassing van de i-grond  

Rechtspraak

  • ‘Corona-uitspraken’

Het recht op loondoorbetaling, vakantie en/of verlof, het recht op thuiswerken en het eenzijdig wijzigen van arbeidsvoorwaarden. 

  • Andere relevante jurisprudentie (van met name de Hoge Raad) in 2020