Hulpmiddelen voor zorg en contact op afstand

De coronacrisis zorgt voor een grote behoefte aan toepassingen van zorg en/of contact op afstand. Hierbij een overzicht van relevante toepassingen en gerelateerd nieuws.

Digitaal vaardige zorgmedewerkers

Digivaardig in de zorg: Digitale vaardigheden voor medewerkers en clienten.

Zorg op Afstand

Zorggerichte beeldbeltoepassingen

Smart Health geeft een overzicht van zorggerichte beeldbeltoepassingen met inzicht in manieren van gebruik, prijs en normeringen voor informatieveiligheid.

Zorg en contact op afstand

Hoe kunnen mantelzorgers, vrijwilligers en familieleden contact blijven houden met cliënten? Zorg voor Beter geeft een overzicht van een aantal hulpmiddelen over zorg en contact op afstand op een rij.

Ministerie van VWS

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport biedt een overzicht van nieuwe hulpmiddelen, werkwijzen en technologie in de zorg. Op de pagina ‘Digitale ondersteuning bij COVID-19’ vindt u een overzicht van digitale hulpmiddelen voor zorg en ondersteuning op afstand, informatie over extra financiële mogelijkheden, landelijke hulplijnen, enz. Bron: ministerie VWS.

Contact op afstand

12 Tools voor online samenwerken

Thaesis heeft 12 tools voor online samenwerken in een overzicht gezet, met snel inzicht in de functionaliteiten, voor- en nadelen en de prijs.

Relevant nieuws

Noodregeling maakt direct meer digitale zorg thuis mogelijk; SET Covid-19

Het ministerie van VWS maakt direct geld vrij voor extra digitale toepassingen voor ondersteuning en zorg op afstand aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking. Binnen de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is een speciale noodregeling ingericht: SET Covid-19. De regeling is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties die nu extra willen investeren in digitale zorg op afstand. Dit gaat bijvoorbeeld om aanbieders van wijkverpleging, ggz-aanbieders en ziekenhuizen. Via de regeling is per aanvraag € 50.000 beschikbaar. Update: deze regeling is inmiddels gesloten. Via onderstaande link leest u over andere mogelijkheden.

Lees meer over de stimuleringsregeling e-health 

NZA brengt extra verruiming aan voor zorg op afstand

De NZA ziet dat de uitbraak van het coronavirus grote gevolgen heeft voor de wijze waarop zorg aan patiënten kan worden geleverd. Daarom verruimt de NZA de mogelijkheden voor het leveren van zorg op afstand, eventuele belemmeringen of beperkende voorwaarden zijn in alle zorgsectoren buiten werking gesteld. Lees er alles over in de ‘vragen en antwoorden coronavirus’ op de NZA-site.

Meer?

We houden dit overzicht graag compleet en up-to-date. Kent u relevante middelen en toepassingen die niet in het overzicht staan? Geef ze door aan Martin van Berloo, beleidsmedewerker Strategische Analyse.