Crisisscholing: Ziekenhuizen

Vanwege de coronacrisis bieden diverse partijen extra hulp door het gratis beschikbaar stellen van e-learnings en andere digitale hulpmiddelen. Sommigen rechtstreeks beschikbaar, anderen zijn beschikbaar via een gratis inlog (zonder persoonsgegevens) of via de mail.

  • Crisisscholing Ziekenhuizen: voorbeeldinstructies voor crisisscholing om op korte termijn oud-zorgprofessionals bevoegd en bekwaam te maken binnen ziekenhuizen. Bron: Projectgroep 'Extra handen aan bed', met dank aan JWC en CWZ.
  • In samenspraak met het NVIC bestuur heeft een aantal collega’s uit het Franciscus Gasthuis & Vlietland, het OLVG, het Reinier de Graaf Gasthuis en het Haaglanden MC een op ARDS- en corona problematiek geënte opfriscursus gemaakt. Deze cursus bestaat uit drie delen en duurt ca. 1,5 uur. De cursus is bedoeld voor alle artsen die mee gaan werken op de intensive care afdeling en hun kennis willen opfrissen. Bron: Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.
  • De Nederlandse Internisten Vereniging heeft een e-learning interne geneeskunde rondom covid-19 voor niet-internisten. In deze korte cursus kunnen basisartsen en specialisten hun basiskennis opfrissen, zodat zij inzetbaar zijn ten tijde van COVID-19. De materialen zijn ontwikkeld om waar te kunnen nemen op de afdeling onder supervisie van een internist.
  • Het Jeroen Bosch Ziekenhuis stelt voor externe zorgprofessionals de protocollen rondom COVID-19 beschikbaar.

  • Een toolkit met onder meer 24 verpleegplannen helpt verpleegkundigen bij de zorg voor covid-19-patiënten.

  • Adequate nazorg voor covid-19 patiënten is essentieel omdat een deel van deze patiënten naar verwachting klachten zal houden. In de leidraad ‘Nazorg voor patiënten met covid-19’ zijn adviezen opgenomen voor de nazorg van covid-19 (verdachte) patiënten die behandeld zijn in de eerste lijn en patiënten die opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis.

Meer?

We houden dit overzicht graag compleet en up-to-date. Kent u relevante toepassingen die nog niet in het overzicht staan? Geef ze door aan Martin van Berloo, beleidsmedewerker Strategische Analyse.