Crisisscholing: Algemeen
Vanwege de coronacrisis bieden diverse partijen extra hulp door het gratis beschikbaar stellen van e-learnings en andere digitale hulpmiddelen. Sommigen rechtstreeks beschikbaar, anderen zijn beschikbaar via een gratis inlog (zonder persoonsgegevens) of via de mail.
- Richtlijnen voor zorgmedewerkers buiten ziekenhuis om de verspreiding van COVID-19 zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast moet dit de continuïteit van zorg voor oudere en kwetsbare personen waarborgen. Bron: RIVM.
- Module 'Corona en de zorgprofessional': hoe ga je als zorgprofessional om met het coronavirus? Hoe voorzie je mensen die vragen hebben van informatie? Bron: All You Can Learn.
- Micro e-learning module over handhygiëne: opfrissen van kennis over handen wassen, het gebruik van handalcohol en de 5 momenten van handhygiëne. Bron: Bohn Stafleu van Loghum. Let op: Bohn Stafleu van Loghum heeft ook alle corona gerelateerde content op de sites Nursing, Zorgvisie, Zorg+Welzijn en Kinderopvangtotaal vrij beschikbaar gesteld.
- Zakkaartje en webapp "Basiskennis COVID-19. Informatie met de kennis en ervaringen van specialisten op één A4'tje. Handig voor zowel intra- als extramurale zorgverleners. Bron: Bilateraal / Esculaap.
- InThere en de Reinier de Graafgroep hebben besloten om de serious game ‘REINier’ gratis ter beschikking te stellen voor trainingsdoeleinden aan alle zorginstellingen in Nederland. Deze serious game is ontwikkeld om handhygiëne, persoonlijke hygiëne en isolatiemaatregelen binnen de zorg te trainen. Via een reeks korte en uitdagende missies kun je je kennis rond infectiepreventie vergroten.
- Draaiboek: Voorbereiden op coronavirus. Doel van het draaiboek is om als noodlocatie snel en adequaat te kunnen opstarten bij de noodzaak van extra opvang vanuit het verpleeghuis en/of de regio. Dit draaiboek geeft handvatten die aanvullend kunnen zijn op het draaiboek dat elke organisatie of locatie mogelijk zelf al hanteert.
-
Zorg voor Beter: instructiefilmpjes mondkapje en handschoenen
-
Zorg voor Beter: Draaiboek 'Veilige zorg aan van corona herstellende cliënten’, met tips om snel en adequaat te kunnen werken aan veilige zorg en ondersteuning aan cliënten die herstellen van het coronavirus.
- Het document ‘Informatie voor zorg na overlijden voor naasten, zorgverleners en uitvaartmedewerkers’, geeft inzicht in de specifieke richtlijnen voor het afleggen als iemand overleden is aan Covid-19.
-
Het coronavirus heeft een enorme impact, ook op het leven van mensen met een verstandelijke beperking. Om hen te ondersteunen, heeft de Universiteit van Glasgow een serie online zelfhulpboekjes geactualiseerd en opnieuw gepubliceerd. De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB; Tranzo, Tilburg University) heeft deze boekjes vertaald naar het Nederlands. Ze zijn hier gratis te downloaden, inclusief bijbehorende handleidingen.
Meer?
We houden dit overzicht graag compleet en up-to-date. Kent u relevante toepassingen die nog niet in het overzicht staan? Geef ze door aan Martin van Berloo, beleidsmedewerker Strategische Analyse.