Online training ‘Verzuim is uit, activeren is in!’

Beschrijving

Nb. deze training is in verband met de coronamaatregelen omgezet naar een online training.

‘Mag ik dit vragen? Is het slim om dit te vragen? Wil ik dit wel weten? Maar wat als er iets aan de hand is? Last van verlegenheid? Bang om iets erger te maken door een verkeerd gevallen gesprek?’

Medewerkers kennen een verzuimdrempel, maar veel leidinggevenden kampen nogal eens met een behoorlijke verlegenheidsdrempel. Die worden namelijk geconfronteerd met een onverwacht inzetbaarheidsprobleem en denken dan dat zij deze niet kunnen beïnvloeden. En wachten dan vaak maar af. Terwijl het andersom ook voorkomt; leidinggevenden die zelf voor dokter gaan spelen en voor elk inzetbaarheidsprobleem zelf oplossingen aandragen die vervolgens niet blijken te werken.

Deze online activeringstraining geeft leidinggevenden en casemanagers kennis, inzichten én concrete handvatten om, met behoud van de werkrelatie, het activerende gesprek met werknemers aan te gaan over werk en benutbare mogelijkheden. Activeren betekent het probleemoplossend vermogen van de werknemer vergroten door hen verantwoordelijkheid over hun inzetbaarheid ‘terug te geven’. We gebruiken hiervoor onze C6-methode die volledig AVG-proof is.

Programma

In de ochtend ontvangt u uitleg hoe u een activerend gesprek over inzetbare mogelijkheden voert. U gaat merken dat u niet alleen grote invloed heeft om een ziekmelding te voorkomen, maar ook dat u die niet altijd hoeft te accepteren. De C6-methode biedt u een leidraad om de juiste vragen over de betekenis van een ziekmelding voor het werk te stellen. Zo leert u uw medewerkers zelf na te denken over de betekenis voor hun ontstane ‘inzetbaarheidsprobleem’ zodat zij met voorstellen komen hoe zij willen omgaan met de consequenties voor het werk. Met als gevolg veel minder verzuim.

In de middag gaat u zelf activeringstechnieken oefenen met behulp van een ervaren trainingsacteur. Aan de hand van ingebrachte leervragen ervaart u hoe u het probleemoplossend vermogen, zelfregie en eigenaarschap van medewerkers kunt bevorderen. Zo houdt u tijd over voor uw andere medewerkers. Aandacht werkt!

Resultaat

Na afloop van de training:

  • Denkt u alleen nog maar vanuit inzetbaarheid in plaats van verzuim;
  • Weet u hoe u activeringsgesprekken voert zodat het probleemoplossend vermogen van uw medewerkers wordt vergroot;
  • Ervaren uw medewerkers dat zij in staat zijn regie te voeren over hun eigen situatie;
  • Heeft u concrete tools in handen om bij ieder activeringsgesprek te gebruiken.

Trainer

Uw trainer is Gaston Dollevoet, partner bij DEXIS Arbeid en kerndocent bij Avans+. Hij is ook auteur van het boek Activeringsgesprekken, verzuim is ook gedrag van leidinggevenden.

Datum en tijd

  • 4 juni 2020 van 09:00 - 16:30 uur (verlopen)

Locatie

Online

Deelnemers

  • minimaal 6
  • maximaal 10

Leidinggevenden en casemanagers van bij Transvorm aangesloten organisaties met Activiteitenpakket 4.

Kosten

Geen. Voorwaarde is dat uw organisatie Activiteitenpakket 4: Duurzame inzetbaarheid afneemt. U kunt deelname aan de bijeenkomst kosteloos annuleren tot 5 werkdagen vooraf. Bij ‘no show’ of annuleren na de gestelde termijn brengen wij 50 euro in rekening.

Deelnemers ontvangen voor aanvang van de online training een exemplaar van de vouwkaart en het boek Activeringsgesprekken, verzuim is ook gedrag van leidinggevenden (2019). Het boek bevat vele casusvoorbeelden, hulpvragen, gesprekstechnieken en structuren die helpen effectieve activeringsgesprekken te voeren.

Dit evenement is verlopen

Activiteiten overzicht