Online congres 'Leiderschap in een rollercoaster' - voor leidinggevenden en lijnmanagers

Beschrijving

Wat is de impact van de veranderingen in zorg en welzijn op uw taken als leidinggevende? Die vraag komt aan de orde tijdens dit eerste onderdeel van ons programma voor lijnmanagers en leidinggevenden. We combineren kennis, praktijkvoorbeelden, inspiratie en interactie en bespreken hoe u kunt reageren op de nieuwe uitdagingen.

Het programma bestaat uit twee lezingen en twee workshopsrondes:

Lezing: Een sterke ‘servant leader’ kiest anders

Het is een uitdaging om effectief leiding te geven en een gezonde cultuur te creëren met toenemend werkplezier en afnemend verzuim en verloop. Waarin innovatie en vernieuwing een kans krijgen, feedback geven makkelijker wordt en verantwoordelijkheid en samenwerking toenemen. Hoe werkt dat? We onderzoeken 'dienend leiderschap'. Welk effect heeft het? Waarom is het een antwoord op de problemen waar we voor staan? En hoe geeft u er invulling aan? Inge Nuijten laat zien hoe u uw doelstellingen bereikt door keuzes op een andere manier te maken.

Workshopronde 1: Rondetafelgesprek - Tien vragen aan…

U gaat met vakgenoten in gesprek over een actueel leiderschapsvraagstuk. Aan de hand van stellingen deelt u verrassende inzichten en invalshoeken. Dit geeft inspiratie voor de dagelijkse praktijk.
Thema’s voor de rondetafelsessies worden voorafgaand bij u opgehaald, zodat ze aansluiten bij vraagstukken die leven bij u en uw team.

Lezing: Leidinggeven als Super(wo)man

Een team werkt samen op basis van vertrouwen en ontwikkelt in de loop van de tijd patronen, manieren van samenwerken en communiceren die soms effectief zijn en soms niet. Die patronen zijn in de coronacrisis veranderd en misschien versterkt. Er was al sprake van schaarste aan zorgpersoneel en waarschijnlijk hebben uw medewerkers er nog een schepje bovenop moeten doen. Daarom is het belangrijk om in te spelen op de behoeften van uw medewerkers, zodat hun veerkracht en motivatie behouden blijven. Hoe behoud je de energie en de flow?  En hoe gebruik je die om een aantrekkelijk werkgever te zijn voor nieuwe medewerkers? Charlotte van den Wall Bake gaat met u in gesprek over het effect van gedrag, feedback, samenwerking, groepsdynamica en effectieve communicatie.

Workshopronde 2: In gesprek met collega’s

In deze workshop gaat u in gesprek met vakgenoten. Wijkmanager Angelien van der Heijden deelt haar ervaringen met het project ‘Van zorg naar welbevinden’ bij Van Neynsel. Ze vertelt welke initiatieven zij samen met haar teamcoaches is gestart en hoe ze samen een kanteling tot stand brachten in het welbevinden van het team. Dit leidde tot een fors lager ziekteverzuim, hogere medewerkerstevredenheid, zeer beperkte uitstroom en een verhoogde winst.
(Transitie)manager Lydia Verheijen vertelt u alles over de ontwikkeling van de eerste leefcommunity bij Mariaoord in Dongen. Een leefcommunity is een nieuwe werkwijze in de ouderenzorg, waarin geloof in het leven centraal staat. Lydia laat zien hoe zij dit veelomvattende project aanpakt en hoe zij stakeholders, behandelaars, teamleden én cliënten met hun familie bij de implementatie en realisatie betrekt en enthousiasmeert.  

Over de sprekers

Charlotte van den Wall Bake begeleidt medewerkers en teams bij personele en teamvraagstukken. Als ervaren (team)coach en trainer ligt haar ervaring met name bij vraagstukken op het gebied van interpersoonlijke communicatie, gedrag en samenwerken. Charlotte biedt geen pasklare oplossingen, maar leert haar klanten ontdekken hoe ze zélf aan de slag kunnen. Het resultaat hiervan is dat mensen, teams en organisaties in beweging komen én blijven, met direct merkbare positieve consequenties.

Nadat Inge Luijten promoveerde op dienend leiderschap en organisaties succesvol begeleidde, kwam ze erachter dat kennis niet de oplossing is voor onze uitdagingen. Vanuit Redpoint Company en het Institute for Servant Leadership verzorgt zij sindsdien op basis van wetenschappelijk onderzoeksessies en trajecten voor leiderschaps- en organisatieontwikkeling. Haar credo: ‘Rijkdom is het verrijken van anderen’.

Dit congres biedt de mogelijkheid van interactie met sprekers en netwerken met vakgenoten. U kunt alle sessies na afloop terugkijken in de Transvorm online community.

Meer weten over dit congres of het promoten binnen uw eigen netwerk? Bekijk of deel het filmpje waarin dagvoorzitter Charlotte van den Wall Bake meer vertelt.

Datum en tijd

  • 29 september 2020 van 13:00 - 17:00 uur (verlopen)

Locatie

Online

Deelnemers

Lijnmanagers en leidinggevenden van alle bij Transvorm aangesloten organisaties met Activiteitenpakket 1: Werving.

Kosten

Dit congres is gratis voor medewerkers van bij Transvorm aangesloten organisaties met Activiteitenpakket 1: Werving. U kunt uw deelname aan de bijeenkomst kosteloos annuleren tot 2 werkdagen vooraf. Bij ‘no show’ of annuleren na de gestelde termijn brengen wij 150 euro in rekening.

Dit evenement is verlopen

Activiteiten overzicht