Home » Actueel » Nieuws » Nieuws

Brabantse campagne verhoging instroom zorg- en welzijnsopleidingen van start

donderdag 02 november 2017

De vraag naar personeel in Zorg en Welzijn stijgt en de tekorten nemen toe. De instroom vanuit opleidingen is onvoldoende om aan die toenemende vraag naar zorgmedewerkers in Noord-Brabant te voldoen. Op de vacaturesite BrabantZorg.Net staan inmiddels meer dan 1000 vacatures open. Om die ontwikkeling te kenteren start deze week de campagne ‘Kies voor Zorg en Welzijn: Een stap in de toekomst’. Het doel: meer jongeren interesseren voor een opleiding in Zorg of Welzijn. De campagne bestaat uit een huis-aan-huis krant, vlogs en sociale media acties van YouTuber Teun Peters en bloggende verpleegkundige Tommie Niessen en aandacht voor de sector op scholen en in winkelcentra.

Gedaalde instroom

In de afgelopen vijf jaar is de jaarlijkse instroom in opleidingen voor Zorg en Welzijn in Noord-Brabant met 1400 gedaald. Om aan de stijgende vraag naar medewerkers te kunnen voldoen, is een dus fors hogere instroom nodig, in een arbeidsmarkt die juist krapper wordt. Dat betekent dat een groter deel van de scholieren gemotiveerd moet worden om voor de sector te kiezen.

Teun Peters en Tommie Niessen

De regionale campagne wil de mooie kanten van het werken in Zorg en Welzijn tonen en de bekendheid vergroten bij jongeren die een vervolgopleiding moeten kiezen. YouTuber Teun Peters en bloggende verpleegkundige Tommie Niessen (Tommie in de Zorg) zetten zich daar de komende maanden op sociale media voor in. Ook bezoeken ze open dagen van zorg- en welzijnsopleidingen om verslag te doen.

Campagne

Afgelopen week kreeg elk Brabants huishouden een krant in de brievenbus met o.a. informatie over studiekeuze, werken en leren in Zorg en Welzijn en een overzicht van open dagen. Op de website eenstapindetoekomst.nl is informatie te vinden over kansen op de arbeidsmarkt, soorten werk en functies en de opleidingen die daarbij horen.

Tenslotte worden middelbare scholen bezocht, om met een ludieke actie het gesprek aan te gegaan met scholieren over de diversiteit en uitdaging van werken in Zorg en Welzijn.

De campagne ‘Een Stap in de Toekomst’ maakt onderdeel uit van het Brabantse actieprogramma Zonder Zorg 2020. Veel organisaties en regio’s in Brabant werken al hard aan oplossingen. Ze voeren acties uit of bereiden deze voor. Met het actieprogramma Zonder Zorg 2020 wil Transvorm de krachten bundelen. Samenwerking en gezamenlijke (regionale) acties zijn nodig om de problemen écht aan te pakken en resultaten te boeken.