08 juli 2020

Arbeidsmarkt in Beeld is vernieuwd

Inzicht in de arbeidsmarkt van de sector Zorg en Welzijn is noodzakelijker dan ooit. De veranderingen in het zorglandschap en de maatschappij zijn van invloed op de vraag en het aanbod van personeel in de sector. Daarom zijn data over instroom en uitstroom, verzuim, de toenemende vergrijzing en de vergroening belangrijk. Maar landelijke cijfers alleen zijn niet voldoende.

De knelpunten op de arbeidsmarkt vragen om een regionale aanpak en dus recente regionale data. Het vernieuwde online dashboard Arbeidsmarkt in Beeld voorziet hierin. Het is een sterk instrument voor de onderbouwing van uw opleidings- en personeelsplannen. 

Toegankelijk voor meer professionals

Reden voor de vernieuwing was de wens om arbeidsmarktinformatie toegankelijker te maken voor meer professionals: van HR-professional tot projectadviseur RAAT. Met de verbeteringen in Arbeidsmarkt in Beeld kan iedere professional het dashboard raadplegen en begrijpen. En dus gebruiken voor het formuleren van beleid. 

Veel informatie binnen handbereik

Het dashboard bevat de meest recente cijfers over onderwerpen rondom de regionale arbeidsmarkt: vacatures, leeftijdsopbouw, opleidingen, instroom en uitstroom, vergrijzing en vergroening, arbeidsmarkt en verzuim. Met enkele klikken vind u informatie van onder andere BrabantZorg.Net, CBS, AWZ, DUO en UWV. Ook vergelijkingen tussen regio’s, branches, opleidingen en jaren behoren tot de mogelijkheden. 

Intuïtief en overzichtelijk

Het vernieuwde dashboard is intuïtiever in gebruik. De interactieve visuals op Arbeidsmarkt in Beeld zoals landkaarten en grafieken zijn rustiger en overzichtelijker. Naast een heldere toelichting zijn de officiële CBS-definities toegevoegd voor eenduidige informatie over de grafiek.  Zoekfilters zijn uitgebreid, zodat bijvoorbeeld opleidingen nu te verdelen zijn op onderwijsniveau. Ook zijn de totalen van opleidingen in één oogopslag te zien. U kunt in één oogopslag de vergelijking maken met andere regio’s, omdat er meer landkaarten werden toegevoegd. 

Het vernieuwde dashboard ondersteund de ontwikkeling van strategisch beleid op het gebied van HRM en opleiden nog beter. We nodigen u uit om het dashboard uit te proberen. Mocht u verdieping willen of toch tegen onduidelijkheden aanlopen, laat het ons dan weten. Dan gebruiken we de zomer om de puntjes op de i te zetten.

Opmerkingen of meer weten?

Wilt u meer weten over Arbeidsmarkt in Beeld of hebt u opmerkingen over het nieuwe dashboard? Neem dan contact op met Martin van Berloo.