22 augustus 2019

Eerste lichting Inburgering+ traject Zorg geslaagd

In het kader van het RAAT Midden-Brabant een bijdrage leveren aan het oplossen van de personeelstekorten in zorg en welzijn. Én statushouders net na of al tijdens een integraal en duurzaam inburgeringstraject kennis laten maken met het werken in de sector. Dat was het doel van het Inburgering+ traject Zorg, een pilot in de arbeidsmarktregio Hart van Brabant. De samenwerkende partijen in dit traject: ROC Tilburg, de gemeentes Tilburg, Dongen en Hilvarenbeek, werkgeversservicepunt Werkhart, More2Win, De Wever, Thebe, Amarant, Actief Zorg, Schakelring, Volckaert en Transvorm.

Unieke samenwerking

Donderdag 4 juli zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst bij ROC Tilburg certificaten van het Zorg+ traject uitgereikt aan de 9 eerste deelnemers. Dit in het bijzijn van de betrokken gemeenten en zorgorganisaties. Het doel tijdens deze pilot was taalverbetering bij de deelnemers, verwerving van vaktaal en het bevorderen van een reële verwachting van de eigen mogelijkheden. Tijdens het traject hebben alle deelnemers naast drie dagen les, één dag in de week stage gelopen in de zorg. De brede, intensieve en regionale samenwerking met alle betrokken partijen maakte het project uniek.

Nebiyat's ervaring

Twee deelnemers starten met een vervolgopleiding, de andere deelnemers gaan verder met hun werkstage of stromen door in een betaalde baan. Één van de deelnemers aan het traject was Nebiyat Yemane uit Eritrea, sinds 2014 in Nederland. Ze liep stage bij de Volckaert en is inmiddels toegelaten tot de BOL-opleiding Helpende op niveau 2. Nebiyat vertelt over haar ervaring met het Inburgering+ traject Zorg.

“In 2017 ben ik begonnen met vrijwilligerswerk bij Volckaert. Ik wilde graag bezig zijn en mijn taal verbeteren. Zo leerde ik meteen al wat over werken in de zorg in Nederland. Tijdens het traject kon ik hier ook terecht voor een stage. Wat ik vooral leuk vond, was het contact met bewoners en collega’s en zelfstandig aan de slag kunnen. En ik heb nog veel geleerd, wat ik eerder nog niet wist, over wat bijvoorbeeld de verdere mogelijkheden zijn in de zorg. Mijn begeleidster bij de Volckaert hielp me erg goed. Ik voelde me zekerder door haar en de begeleiding vanuit het IB+ traject. Ik ben net gestart met de opleiding Helpende op het ROC in Tilburg, daarna wil ik zeker door naar niveau 3, liefst in een BBL-traject. De Volckaert heeft toegezegd dat ik hier in ieder geval mijn eerste stage mag lopen, op een andere afdeling, zodat ik weer nieuwe dingen leer. Mijn tip voor werkgevers die ook inburgeraars willen begeleiden? Koppel diegene aan een collega die begeleiden erg leuk vindt, maak wat extra tijd vrij en sta open voor verhalen.”

Interesse?

In InVorm april 2019 verscheen er een uitgebreid artikel over dit traject. Wilt u meer weten over het Zorg+ traject of ziet u kansen binnen uw organisatie? Neem dan contact op met projectleider Monique Kuipers.