01 juli 2022

Het zesde artikel Toekomst in Beeld: Chain Logistics

De coronacrisis heeft de wereld van zorg en welzijn op zijn kop gezet. De arbeidsmarkt is opgeschud, belangen zijn verschoven, nieuwe dynamieken ontstaan. Zorg- en welzijnsorganisaties moeten zich voorbereiden op een andere, nieuwe toekomst. Naast de actuele arbeidsmarktinformatie die u van ons gewend bent brengen wij daarom tot aan de zomer een reeks van artikelen uit onder de noemer ‘Toekomst in Beeld’. Dit doen wij in samenwerking met werkgeversorganisatie WGV Zorg & Welzijn

Inspiratie uit andere sectoren

Het is een uitdaging om op een andere manier naar problemen te kijken en na te denken over oplossingen. Met Toekomst in Beeld onderzoeken we hoe werkgevers uit andere sectoren om gaan met de uitdagingen die op hun pad komen. Welke problemen ervaren zij in hun personeels- of arbeidsmarktbeleid en hoe gaan ze daarmee om? Op welke vlakken innoveren zij en hoe doen ze dat? Welke adviezen geven ze – niet gehinderd door enige kennis van zaken - aan onze sector? De serie artikelen geeft nieuwe informatie, ter inspiratie bij het ontwikkelen van uw arbeidsmarkt- en personeelsbeleid.

Overzicht interviews

  • Rob Jansen, eigenaar van Chain Logistics, streeft niet alleen tevreden klanten na, maar nadrukkelijk ook tevreden medewerkers. "Ik zou iedereen willen zeggen: zorg voor een bedrijfscultuur waarin oprechte aandacht voor je medewerker voorop staat en zorg dat je mensen kansen krijgen én grijpen. Door echt oog te hebben voor wat er leeft bij onze medewerkers proberen we ze ook langdurig aan ons bedrijf te binden." Door sociale innovaties zoals open hiring, lukt het Chain Logistics om nieuwe mensen te werven. 
  • idverde NL is marktleider van de Europese groensector met bijna 8.000 medewerkers. HR-manager Kim de Winter: "Onze nieuwe bedrijfsstrategie is gebaseerd op het Gung Ho-principe (Gung Ho betekent 'samenwerken' in het Chinees). Dankzij Gung Ho weten onze medewerkers waarvoor ze werken, voelen zij zich verantwoordelijk en ondersteunen zij elkaar. Onze medewerkers verbeteren zelf de organisatie en motiveren elkaar om in 2025 het meest toonaangevende groenbedrijf van Nederland te zijn." Wat kan de zorg leren van Gung Ho?
  • Als Geke Kooij-Flierman van hightechgigant Thales (wereldwijd 86.000 medewerkers) HR-manager was in de zorg zou ze investeren in nieuwe technologie. "Als je kijkt naar alle ontwikkelingen ten opzichte van vijftig jaar geleden en het effect op onze medewerkers, kunnen we nu met de helft van de bemanning werken op marineschepen. Kijkend naar de zorg heb je ook minder mensen nodig als je met nieuwe technieken gaat werken. Door te investeren in techniek houd je de zorg niet alleen betaalbaar, maar ook bereikbaar.”
  • "Zelfsturende teams, daar geloof ik niet in", zegt HR-manager, Arnold Kooistra van Sdu. "Geef mensen inderdaad gewoon de ruimte om te doen wat ze kunnen doen." Hoe Arnold medewerkers bindt aan Sdu vertelt hij in het derde interview. "Het begint met oprechte aandacht."
  • Steven Verkuil van ict-bedrijf Inversable vertelt over innoveren met de allernieuwste technologieën zoals blockchain. “Zorgorganisaties zijn als logge olietankers die nauwelijks wendbaar zijn. Stuur je innovaties aan vanuit speedbootjes."
  • Het eerste interview is met HR-directeur René Swart van Schunk Xycarb Technologies, een toonaangevende specialist voor kwarts-, grafiet- en hoogwaardige keramische technologie voor de halfgeleider- en LED & Solar-industrie.