02 juni 2014 - Gast

Een leven lang leren in een flexibele arbeidsmarkt: een wereld aan mogelijkheden?

Mijn vriendin is een zzp-er die, naast een meer dan 40-urige werkweek, een aantal cursussen volgt. Niet die van LOI of NCOI, maar online cursussen van gerenommeerde universiteiten zoals Stanford en John Hopkins. De cursussen zijn niet alleen actueel, maar ook gratis. Ja, gratis!  Bijna acht miljoen gebruikers doen meer dan 650 cursussen via de site www.coursera.org. Coursera’s  visie is een wereld waarin iedereen toegang heeft tot ‘world class education’.

Na de afronding van een dergelijke cursus krijg je als je dat wilt een certificaat, maar geen diploma. Wat is nu de waarde van zo’n cursus vraag ik mij af. De docenten zijn in het ‘echte’ leven ook docent op de genoemde  universiteiten en doceren daar dezelfde onderwerpen. En net als bij Schouten en Nelissen bestaat de cursus uit theorie en praktijk en geven cursisten elkaar feedback. Coursera en andere Massive Online Open Courses (MOOC’s) zijn dan ook een uitkomst voor zzp-ers, werklozen en andere mensen met te weinig geld voor dure maar erkende opleidingstrajecten.

In het kader van snelle kennis- en technische ontwikkelingen, de opkomst van netwerkorganisaties en de flexibilisering van de arbeidsmarkt moeten we blijven leren. Maar om competenties en inzetbaarheid op waarde te kunnen schatten, is het belangrijk dat kennis en ervaringen aantoonbaar zijn. Hoe toont u de waarde van uw actuele kennis aan, als uw diploma 10 jaar oud is en u onderweg uw kennis hebt bijgespijkerd buiten reguliere onderwijsinstellingen om? Een cursus bij Schouten en Nelissen is op waarde te schatten. De organisatie heeft een bepaald imago.

Is imago een goed meetinstrument? Wat denken we van een cursus bij een nieuw platform als Coursera? Wat is de waarde van een hobby voor mijn ‘arbeidsmarktwaarde’? Iemand kan in zijn of haar vrije tijd robots bouwen of softwareprogramma’s schrijven, maar daarvoor niet de juiste papieren hebben. Aan u de vraag:

Zou uw recruitment afdeling een cv met ervaring als generaal in de computergame World of Warcraft*  serieus nemen?

Binnenkort ga ik het zelf meemaken met de cursus ‘Regression models’ van John Hopkins University. Hij duurt vier weken en kost me drie tot vijf uur per week. Ik ben benieuwd of ik evenveel leer als tijdens vier weken een vak volgen op een Nederlandse universiteit. Ik reken mijn tijdsinvestering in de Coursera cursus om naar het aantal ECTS en als ik de cursus voltooi vermeld ik dat op mijn LinkedIn pagina, naast mijn reguliere diploma. Ik hou u op de hoogte van de reacties…

 

* MOOC’s in Nederland

* Over recruitment en games