24 februari 2017 - Martin van Berloo

Hoe aantrekkelijk is werken in de Zorg eigenlijk?

Werken in de Zorg staat weer volop in de belangstelling. Diverse partijen luiden de noodklok i.v.m. tekorten aan personeel. Voor sommige vacatures bestaan nu al tekorten, veel werkgevers kampen met moeilijk vervulbare vacatures. Alle seinen staan op rood voor de toekomstige personeelsvoorziening.

Wij zien op dit moment 2000 moeilijk vervulbare vacatures in onze provincie en we verwachten dat dit aantal nog flink zal stijgen. Daarom kwamen 25 Brabantse zorgwerkgevers bij elkaar om een actieplan te ontwerpen. Eind maart presenteren we dit plan, inclusief de bijbehorende acties.

Hoe aantrekkelijk zijn uw vacatures?

Tijdens de actiebijeenkomst spraken de bestuurders ook over de arbeidsvoorwaarden. Ze waren behoorlijk eensgezind; ‘wil je personeel aantrekken en behouden dan zullen de arbeidsvoorwaarden fatsoenlijk moeten zijn’. Ze hadden het dan met name over vaste contracten en contracten met genoeg uren. Het is natuurlijk goed dat ze het belang daarvan inzien. Maar ik raakte ook in de war. Want toevallig heb ik deze week een analyse uitgevoerd op de vacatures op BrabantZorg.Net. En daar schrok ik behoorlijk van. Ik vrees dat er een behoorlijk verschil is tussen de wens van de bestuurders en de realiteit. Dus bestuurders; lees verder en huiver.

Vaste of tijdelijk vacatures?

Wat voor soort vacatures bieden de werkgevers aan? Ik heb gekozen voor een analyse van de meest gevraagde functie, die van verzorgende (niveau 3/IG). Op 22 februari stonden er 895 vacatures op onze vacaturebank, waarvan 332 (37,1%) voor deze functie.

Hoewel de bestuurders het belang van aanbieden van vaste contracten inzien doen ze dat in de praktijk sporadisch. Slechts 8% van de vacatures betreft een dienstverband voor onbepaalde tijd. Meer dan de helft van de vacatures (57%) betreft een tijdelijk dienstverband van een jaar. Bij 20% staat niets over een eventuele verlenging en bij 37% staat dat er uitzicht op verlenging is. Veel vaker lijken werkgevers het jaarcontract te gebruiken als een uitgebreide proefperiode. Het regent namelijk omschrijvingen als ‘vast contract bij gebleken geschiktheid’. Ook heel opmerkelijk; bij 30% van de vacatures staat helemaal niets vermeld over de duur van het contract!

Fulltime werken? Niet als verzorgende!

Ook bij de omvang van de aangeboden contracten blijkt de wens van bestuurders anders dan de realiteit. Vacatures van 32 tot 36 uur p/w zijn er nauwelijks; slechts van 2% van de vacatures! In 18% wordt een contract van 25 tot 32 uur aangeboden. Veruit de grootste groep (45%) betreft een contract van 17 tot 24 uur p/w. En in 10% gaat het over een contract tot 16 uur. De rest zijn 0-uren contracten of werk ‘in onderling overleg’. 

Tegen welk salaris?

Bij het overgrote merendeel van de vacatures (67%) wordt FWG 35 aangeboden. Bij slechts 5% is dat FWG 40, en dat zijn altijd vacatures met een ‘zwaardere’ functiebenaming en –omschrijving, bijvoorbeeld contactverzorgende of cliëntcontactpersoon. Hier is opmerkelijk dat een kwart van de vacatures géén indicatie van het salaris geven. Vaak staat er een omschrijving als ‘Salaris volgens cao’, maar regelmatig ook helemaal niets.

Dat kan beter!

Mijn conclusie is dat er nog veel te verbeteren is. Wil je een aantrekkelijke werkgever zijn (en als collectief een aantrekkelijke sector) dan is het aanbieden van vaste dienstverbanden met een substantieel aantal uren noodzaak. En in ieder geval; schep duidelijkheid in de vacature-omschrijving. Het is vreemd dat een werkzoekende in een vacature niet te weten komt om wat voor soort dienstverband het gaat en wat het salaris ongeveer is. En dan heb ik het alleen nog maar over de technische kant van de vacatureteksten. Want het wervende karakter blijkt in veel gevallen ook ver te zoeken!

Ik zal de hand ook in eigen boezem steken. Is onze vacatureformat op BrabantZorg.Net wel optimaal? Misschien moeten we werkgevers ‘dwingen’ om in ieder geval de essentiële informatie te geven? 

Tot slot

Er zijn acties nodig om meer personeel naar onze sector te trekken. Dat kunnen werkgevers niet allemaal zelf doen; sommige dingen werken beter in samenwerking. Maar wat werkgevers wel kunnen doen is zich presenteren als een aantrekkelijke werkgever. 

De bestuurders hebben groot gelijk als ze zeggen dat goede arbeidsvoorwaarden essentieel zijn! Ik hoop dat ze zich eens achter de oren krabben en kijken hoe hun observatie in de praktijk uitpakt. Hoe zijn de arbeidsvoorwaarden? Zijn de vacatureteksten wervend? Stralen ze enthousiasme uit? Ben je blij als mensen bij jou komen werken? Laat dat zien dan!

Want ook als er voldoende personeel is moeten mensen keuzes maken. Dus zorg er voor dat ze voor jou kiezen in plaats van voor de ander. Het aanbieden van aantrekkelijke contracten in wervende vacatureteksten lijkt me een goed begin!

(Ga naar deel 2)