16 juni 2015 - Gast

Tijd, ruimte en begrip voor HBO-V studenten in de ouderenzorg

Voor de pilot zijn een paar maanden geleden 16 derde- en vierdejaars studenten Verpleegkunde van Avans en Fontys, met enige frisse tegenzin, geplaatst voor een stage op intramurale afdelingen van zorgorganisaties. Tegelijkertijd werden medewerkers door Avans en Fontys opgeleid en gecoacht om een goede begeleiding te bieden. Op 8 juni werd de pilot geëvalueerd.

Wat is waardige en liefdevolle zorg?

Wekelijks bezoek ik één of twee keer mijn dementerende vader op een verpleegafdeling. Daar verblijft hij nu bijna een jaar. Ik zou er graag op willen vertrouwen dat hij daar  waardige en liefdevolle zorg krijgt. Hij kan het zelf niet meer aangeven, dus baseer ik mijn oordeel op wat ik zelf zie en hoor. Via de gezins-app houden we elkaar op de hoogte. Hoe treffen we hem aan? Zijn er nog bijzonderheden? Soms overvalt mij de gedachte dat hij ‘s avonds nog op de stoel zit waar hij ‘s ochtend is neergezet. Bij dit soort gedachten ga ik nog een keer extra op bezoek.

Gelukkig is de waarheid dan altijd anders. De afdeling straalt structuur en rust uit. De vijftien bewoners zien er tevreden uit, lopen rond of trippelen voort met hun rolstoel. Er zijn op vaste tijden activiteiten waar verschillende bewoners aan deelnemen, maar mijn vader maken ze met het aanbod niet enthousiast. Hij kan de juiste woorden niet meer vinden, dus antwoordt hij meestal heel kort met een “Nee”.

Wanneer ik aan de mensen die hem verzorgen vraag hoe het met hem gaat, is het antwoord meestal: “Goed!”. Maar zo voelt het voor mij niet altijd.

Waar ligt de uitdaging voor een HBO-V student?

Bij het naar bed brengen is mijn vader vaak opstandig. Soms zelfs agressief. Hij wil niet geholpen worden bij het uitkleden. Ligt hier een uitdaging?

Bij de toiletgang snapt mijn vader niet dat hij zich moet omdraaien om te gaan zitten. Ik heb gehoord van mijn schoonzus dat ze bij haar in de wijk een draaischijf gebruiken. Ligt hier een uitdaging?

Vogelkooitjes beschilderen, knippen en plakken of naar André Rieu luisteren, is niets voor mijn vader. Dat deed hij vroeger ook niet. Ligt hier een uitdaging?

Nog steeds leer ik van de ervaren professionals die hem verzorgen, maar er is niemand die mij vraagt: “Wat vindt hij fijn? Waar wordt hij enthousiast van? Wat was zijn avondritueel thuis?”. Ligt hier een uitdaging? 

Alleen goede werkbegeleiding is niet genoeg

De grote uitdaging voor de organisaties ligt niet alleen bij een goede werkbegeleiding, maar ook in het bieden van een veilig leerklimaat binnen het hele team. De student of afgestudeerde HBO-V’er heeft tijd, ruimte en begrip nodig om te kunnen onderzoeken, experimenteren en overleggen met familie van een bewoner of  met collega’s.

Ik ben er van overtuigd dat het de kwaliteit van zorg ten goede komt. Het maakt het totaalplaatje op de afdeling compleet. Ik ben benieuwd of ik dát nog ga meemaken op de afdeling van mijn vader…