18 juni 2015 - Martin van Berloo

We eten 30 frikandellen per jaar en andere feiten over de gezondheidszorg

Verfrissende vergelijkingen

Naast dit ongelofelijk nuttige feit over frikandellen hoorde ik ook feiten over de kosten van de zorg in Nederland. Zo zijn de zorgkosten ten opzichte van het Bruto Binnenlands Product (BBP) bijna verdubbeld in de periode 1972 tot 2013. En gemiddeld zijn we in Nederland ongeveer 6000 euro per jaar kwijt aan zorgkosten. Verfrissend aan het verhaal vond ik dat nu eens een keer niet de noodklok werd geluid.

In afgelopen jaren zijn we welhaast geïndoctrineerd met verhalen over de oplopende zorgkosten en de onhoudbaarheid van die kosten op langere termijn. Het mág niet duurder en het kán niet duurder is het mantra. Uit het verhaal van De Argumentenfabriek concludeerde ik toch ook iets anders. Zo blijken we jaarlijks ook gemiddeld 6000 euro te besteden aan de kosten van een auto. Je zou toch denken dat we onze gezondheid belangrijker vinden dan onze auto? Dus daar
zit dan nog rek in. En als alle berichten over economische groei kloppen dan kunnen de zorgkosten nog groeien zonder verder uit verhouding te raken met het BBP.

Zorgen over zorg

Ik ben natuurlijk geen econoom, verre van dat, dus waarschijnlijk zijn er allerlei kanttekeningen bij het verhaal te plaatsen. Toch vond ik het een verfrissend geluid. Hoe verfrissend bleek meteen de volgende dag. Want op woensdag verschenen de resultaten van het landelijk onderzoek mijnkwaliteitvanleven.nl, een initiatief van onder andere Patiëntenfederatie NPCF.

Uit dit onderzoek blijkt dat Nederlanders zich zorgen maken over de toekomst van de zorg. Er heerst veel onzekerheid rond het persoonsgebonden budget (pgb), de huishoudelijke hulp en beschikbaarheid van gespecialiseerde zorg. Men is ontevreden over de contacten met
gemeenten en zorgverzekeraars. De kwaliteit van zorg wordt gemiddeld met een 5,1 beoordeeld. Een onvoldoende dus. De toekomst van de zorg krijgt zelfs een nog slechtere beoordeling. Bijna driekwart van de ouderen, gehandicapten en chronisch zieken vreest dat de zorg in de toekomst
onbetaalbaar zal zijn.

Ik denk niet dat de invalshoek van De Argumentenfabriek de zorgen bij de ouderen, gehandicapten, chronisch zieken en heel veel anderen direct weg kan halen. Maar ik hoop wel dat er regelmatig geluiden van anders denkenden naar voren blijven komen. Want het zou wel erg jammer zijn als we onze huidige hoge kwaliteitsstandaard van zorg onnodig afbreken!

PS Naar aanleiding van de kennissessie ben ik nog even op onderzoek uitgegaan. Er circuleren verschillende cijfers maar dat het om respectabele aantallen gaat is zeker. Ik hou het er even op dat een Nederlander per jaar ongeveer 35 frikandellen eet en dat er jaarlijks ongeveer 600 miljoen frikandellen geproduceerd worden. Als je die allemaal achter elkaar zou leggen kun je 2,5 x de aarde rond! Goed om te weten. Toch?