09 oktober 2015 - Judith van Dongen

Flowpotentie

Flowpotentie

Door de masterclass dacht ik na over mijn eigen werk. Herken ik dit gevoel van absorptie, van flow? In de afgelopen maanden waren er een aantal momenten waarin mijn toestand in elk geval dicht in de buurt kwam. Afgelopen zomer kreeg ik de beschikking over een enorme dataset met arbeidsmarktgegevens en alle ruimte om deze data te analyseren. Dit ten behoeve van de Arbeidsmarkt in Kaart (AiK), onze jaarlijkse rapportage over de arbeidsmarkt Zorg en Welzijn in Noord-Brabant. Nu klinkt dit misschien niet voor iedereen als muziek in de oren, maar voor mij heeft het ‘flowpotentie’.

Puzzelen

In de rust van de vakantieperiode kon ik me helemaal storten op de data. Uitzoeken hoe het databestand precies is opgebouwd, berekeningen uitproberen om interessante ontwikkelingen te ontdekken. Als die ontdekt zijn de beste manier vinden om deze te presenteren. Vergelijk het met het oplossen van een puzzel; elk stukje dat past, geeft voldoening.

Misschien nóg leuker dan dat vind ik het om de bevindingen met anderen te delen. Of dat nu is met een collega bij de koffieautomaat of voor een groep (HR-) managers uit het werkveld. Herkennen ze de ontwikkelingen? Kunnen we samen verklaren waarom er zulke grote verschillen zijn tussen branches of regio’s? En nog belangrijker; helpt deze informatie zorgorganisaties om beter om te gaan met alle uitdagingen?

Goed gesprek

Afgelopen week heb ik HR-managers van zorginstellingen gesproken die bereid waren feedback te geven op een conceptversie van de Arbeidsmarkt in Kaart. Het waren stuk voor stuk leuke en interessante gesprekken die me veel leerden over de arbeidsmarkt in Zorg en Welzijn en de uitdagingen waar we voor staan.

Veel inspiratie dus om de Arbeidsmarkt in Kaart nóg beter te maken en aan te laten sluiten op de behoeften van zorgorganisaties. Of dat gelukt is, mag u in november beoordelen. Dan wordt de AiK namelijk gepubliceerd. Tot die tijd hoop ik nog een heel aantal flow-momenten mee te maken op weg naar de publicatie.

 

*Later leerde ik dat Amerikanen een ezelsbruggetje gebruiken voor het uitspreken van deze naam:  chick-sent-me-high-ee. Dan is het ineens een stuk makkelijker…