10 december 2015 - Gast

De toekomst is al begonnen!

Enige tijd geleden moest ik een oogoperatie ondergaan. Het zou allemaal in één dag worden uitgevoerd. 's Ochtends vroeg de operatie, 's middags langzaam bijkomen van de narcose en de wondverzorging en voor het avondeten weer thuis. Ik had me goed voorbereid en vooraf de website van de oogkliniek zorgvuldig bestudeerd. Die zag er prima uit en wekte vertrouwen. Ze gebruikten gelukkig de modernste technologieën en apparatuur en de oogchirurgen zagen er op de foto's betrouwbaar en rustgevend uit. Ze hadden al duizenden operaties achter de rug. Toch leefde ik met enige spanning naar de dag toe. Ik heb weinig 'ervaring' op dit gebied en niemand laat graag in zich snijden, lijkt me; zeker niet als het je kwetsbare ogen betreft.

Inmiddels ligt de operatie alweer een tijd achter me. Het gaat prima met mijn ogen (dank je!) en de kliniek heeft zijn reputatie eer aangedaan. Maar als ik aan die dag terugdenk, denk ik toch vooral aan Jan en aan Henk. Jan was namelijk de verpleegkundige die mij vanaf het begin tot het einde opving en begeleide. Hij zorgde bij de intake dat ik me op mijn gemak voelde en dat ik precies wist wat er stond te gebeuren. Na de operatie verzorgde hij de wond en in de loop van de middag vertelde hij op een uiterst toegankelijke en duidelijke manier alles wat ik moest weten om verder thuis te herstellen. In de loop van de dag heb ik Jan goed leren kennen. Hij was een enthousiast verteller en ik mankeerde natuurlijk niks aan mijn oren. Hij was 68 jaar en had een jarenlange ervaring in verpleegkundige functies. Sinds twee jaar deed hij dit werk voor drie dagen per week. Hij deed het met liefde en plezier en natuurlijk kwamen de extra inkomsten ook goed van pas. Hij zou dit werk graag nog jarenlang blijven doen.

Henk was de taxichauffeur die me van huis ophaalde en 's middag weer thuisbracht. Hij was 71 jaar en had jarenlang als uitvoerder in de bouwsector gewerkt. Sinds zijn pensionering was hij parttime taxichauffeur. Bij het taxibedrijf deed hij vrijwel alle ritjes voor de oogkliniek en dat was te merken. Ook hij leverde een prima aanvullende bijdrage om deze voor mij bijzondere dag comfortabel te kunnen beleven.

Demografie is eigenlijk een eenvoudige wetenschap. Jaren vooraf kun je redelijk precies voorspellen hoe 'leeftijdscohorten' het personeelsaanbod zullen beïnvloeden. Ik was behoorlijk verbaasd over de lichte paniek die het afgelopen jaar ontstond bij een aantal beroepsopleidingen die mogelijk hun deuren zouden moeten sluiten, omdat er (vanwege de ontgroening) onvoldoende aanmeldingen waren om de schoolbanken te vullen. Vergrijzing in combinatie met ontgroening zullen de komende jaren zorgen voor een enorme omwenteling in het personeelsaanbod. Ook in de zorg- en welzijnssector. Jan en Henk vormen daarvan de voorboden. De toekomst is al begonnen!

Deze blog verscheen eerder als column in InVorm van december 2015