30 augustus 2016 - Martin van Berloo

Wát voor werknemers zoeken wij?

Arbeidsmarkt in spagaat

Maar terwijl de werkgelegenheid daalt, stijgt het aantal vacatures. Oók in onze sector. De arbeidsmarkt van Zorg en Welzijn zit dus in een spagaat. Dat blijkt uit zowel de landelijke cijfers (o.a. de eerder genoemde CBS rapportage) als uit een analyse van onze vacaturebank op BrabantZorg.Net. In 2016 zien we een stormachtige groei, naar een piek van 770 vacatures in augustus. Een groei van meer dan 60% sinds het begin van het jaar.

Opmerkelijke vacatures

Dat ik de vacaturebank BrabantZorg.Net intensief volg zal geen verrassing zijn. Het levert een schat aan informatie op. Maar behalve alle behoorlijk serieuze (en behoorlijk saaie) dingen die we ermee doen, levert het ook plezier op. Ik zie namelijk ook regelmatig opmerkelijke vacatures verschijnen. Denk aan functies en functietitels die vragen oproepen of die dubbelzinnig zijn. Waarbij ik direct moet opmerken dat dit waarschijnlijk allemaal meer over mij zegt dan over degene die de functieomschrijving bedacht.

Voorbeelden? Oké dan.

  • Verzorgende met warme uitstraling: Lijkt me vooral in de winter fijn.
  • Creatieve kok: Bami-Origami!
  • Verzorgende buurtteam: Fijn, de hele dag kletsen!
  • Medewerker Veilig Thuis: Wat zoeken ze eigenlijk? Een taxichauffeur? Een Klaar-Over?
  • Woning-assistent: Ik zou liever de bewoners assisteren.
  • Gemotiveerde verpleegkundige: Dit soort bijvoeglijke naamwoorden (enthousiaste, inspirerende, e.d.) staan vaak in vacatures. Zouden er dan ook ongemotiveerde mensen gezocht worden? Of is het gewoon een vriendelijke manier om ‘waag het niet!’ te zeggen tegen ongemotiveerde sollicitanten?

Zoals ik al schreef; veel vacatures op BrabantZorg.Net. En we krijgen signalen dat sommige vacatures moeilijk ingevuld kunnen worden. Maar dat ligt waarschijnlijk niet aan de soms opmerkelijke vacaturetitels.

Voor wie vacatureteksten wil verbeteren: Transvorm besteedde er in mei aandacht aan.

De Arbeidsmarkt in Kaart Update

De Arbeidsmarkt in Kaart Update verschijnt rond 6 september en geeft een kort overzicht van de actuele stand van zaken op de arbeidsmarkt van Zorg en Welzijn in Noord-Brabant. Houd uw mailbox in de gaten of kijk op de kennissite Arbeidsmarkt in Kaart. In november verschijnt de reguliere Arbeidsmarkt in Kaart met de uitgebreide analyse van de cijfers en ontwikkelingen.