05 december 2017 - Judith van Dongen

De arbeidsmarkt nog beter in beeld

Kent u dat gevoel? Je hebt met een klein groepje maanden ergens aan gewerkt. Je bent zelf erg enthousiast over het resultaat. Maar dan komt er een moment dat het met heel veel mensen wordt gedeeld. Toch wel een beetje spannend. Wat vinden ze ervan? Werkt alles zoals je had gedacht en gehoopt?

Dat gevoel had ik vorige week. Samen met een paar Transvorm-collega’s, collega’s van regionale werkgeversorganisaties WGV Zorg en Welzijn, Care2Care en projectpartners Etil en Betawerk, ben ik de afgelopen maanden betrokken geweest bij de ontwikkeling van het arbeidsmarktdashboard Arbeidsmarkt in Beeld. Op die website kunt u up-to-date en interactieve datavisualisaties vinden over onderwerpen gerelateerd aan de arbeidsmarkt van Zorg en Welzijn in Noord-Brabant. U kunt eenvoudig zelf een benchmark uitvoeren tussen regio’s en branches. En er verschijnen regelmatig thema-artikelen waarin arbeidsmarkt- en onderwijsvraagstukken worden uitgediept. 

Arbeidsmarktanalyses

Vorige week was het zover: de link naar het dashboard werd verspreid onder al onze aangesloten organisaties. Iedereen werd uitgenodigd een kijkje te nemen. Hier is natuurlijk heel wat aan vooraf gegaan. De afgelopen jaren waren we al actief op het gebied van arbeidsmarktonderzoek. We publiceren de resultaten van onze arbeidsmarktanalyses onder meer in onze rapportages Arbeidsmarkt in Kaart en Onderwijs in Kaart. We verzamelen op verzoek van aangesloten organisaties specifieke informatie voor hun branche en regio op het gebied van arbeidsmarkt en onderwijs. Ook gebruiken we de arbeidsmarktinformatie die we tot onze beschikking hebben in beleidsplannen, projectplannen en themapublicaties. Allemaal om bestuurders, managers, adviseurs, beleidsmakers en medewerkers op de hoogte te brengen van de trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Op deze wijze dragen we bij aan het onderbouwen van en richting geven aan arbeidsmarkt- en HR-beleid in Zorg en Welzijn.

Ambitie

Het online arbeidsmarktdashboard Arbeidsmarkt in Beeld geeft vorm aan onze ambitie om daarin leidend te zijn, bijvoorbeeld door arbeidsmarktdata en -analyses beter te ontsluiten, zodat arbeidsmarktvraagstukken beter in beeld komen. We zorgen er voor dat het aantrekkelijk is om arbeidsmarktinformatie te bestuderen, ook voor mensen die niet dol zijn op cijfers. Wat is er dan mooier dan het visualiseren en online toegankelijk maken van de data? De grafieken en tabellen zijn interactief , zodat de gebruiker ze op maat kan maken door zelf een jaar, regio en/of branche te kiezen. Het dashboard biedt de mogelijkheid om benchmarkfiguren te maken en in één oogopslag te zien hoe jouw branche en regio het doen ten opzichte van anderen. En dat met de meest actuele arbeidsmarktinformatie, omdat de site regelmatig geüpdatet wordt?

Dat is wat we beogen met het online arbeidsmarktdashboard Arbeidsmarkt in Beeld. Deze mogelijkheden worden geboden voor de thema’s werkgelegenheid, mobiliteit, omgeving, onderwijs, vacatures en verzuim. Daarnaast biedt Arbeidsmarktinbeeld.nl een platform voor artikelen die dieper ingaan op die onderwerpen. Zo zijn er recent artikelen verschenen over uitstroom, tekorten in de zorg en zorgnetwerken.

Nieuwsgierig?

Neem een kijkje op http://transvorm.arbeidsmarktinbeeld.nl. Laat ons weten wat u er van vindt! Ook als u vragen hebt over arbeidsmarkt- en onderwijsontwikkelingen of ideeën voor thema-artikelen neemt u contact op met de beleidsadviseurs of strategisch adviseurs van Transvorm. We helpen u graag verder!