10 januari 2018 - Liesbeth Verstegen

Van Human Resources naar Resources for Humans

Een tijdje geleden was ik op een bijeenkomst van Eelloo, de bouwer van het Transvorm Loopbaanportal. Hun missie is 'het vormgeven van werken in de toekomst'. Ze hebben een manifest opgesteld, met als titel: 'Werk is er voor jou. En niet andersom'. In het manifest las ik deze quote: “Samen gaan we van Human Resources naar Resources for Humans. Het is tijd om mensen boven rendement te stellen. En werk te zien als een resource voor het welzijn van ons allemaal. Tijd om het systeem op zijn kop te zetten”.

Wat heb jij nodig?

Deze gedachte heeft zich in mij genesteld en ik kom er maar niet van los. Want voor mij zit hierin de kern van veel personele vraagstukken en de tekorten waar we ons in de zorg- en welzijnssector mee geconfronteerd zien.

Hoe mooi zou het zijn als we aan onze medewerker vragen: wat heb jij van ons nodig om goed je werk te kunnen doen? Hoe kunnen we onze organisatie zo inrichten dat iedereen die wíl werken in de zorg dat ook kan, ongeacht leeftijd of opleiding.

Een voorbeeld waar ik onlangs over hoorde: tijdens de staking in het onderwijs bood een organisatie aan dat alle kinderen mee mochten komen naar het werk. De organisatie zorgde voor opvang, zodat het personeel kon werken. Zo is er vast nog veel meer te bedenken. Het lijkt haast te simpel. Ik hoor helaas te weinig van dit soort voorbeelden.

Te vaak hoor ik geluiden over de hoge werkdruk of dat er slecht naar medewerkers geluisterd wordt. Of "De cliënt staat voorop, en wij dan? Wie zorgt er voor ons?". Zo kan ik nog wel even doorgaan. Gelukkig kiezen er nog altijd nieuwe mensen voor de zorg, maar de achterdeur staat ook wagenwijd open. De sector heeft grote moeite om mensen te behouden.  

Wereld van verschil

Het lijkt zo’n klein verschil, het omdraaien van de letters HR naar RH. Maar het is een wereld van verschil. Wie durft het aan om die stap te maken? Of in ieder geval de discussie erover aan te gaan?

Kijk eens wat het oplevert als je tijdens het jaargesprek aan je medewerker vraagt: wat heb jij nodig om je werk goed en met plezier te kunnen doen? Hoe kunnen we jou daarbij helpen? Wat heb je zelf al bedacht?

Wat zou het opleveren als je in een vacaturetekst bij aanvullende voorwaarden zet: we hebben aandacht voor jou, we luisteren naar je en kijken samen hoe jij het beste tot je recht komt in onze organisatie.

Inspirerend voorbeeld?

Misschien werkt u al lang zo, maar heeft u het nog niet zo benoemd. Misschien blijft binnen uw organisatie de achterdeur dicht. Dan wil ik graag met u kennis maken en horen hoe u dit aanpakt. Ik ben benieuwd: misschien hebben andere organisaties aan u een inspirerend voorbeeld!