12 maart 2018 - Suzanne van den Borne

Het nieuwe solliciteren

Op 17 januari organiseerde Transvorm de Transvorm Actueel: ‘Nieuwe collega’s in de zorg? Dit werkt!’. Aaltje Vincent, expert in jobmarketing, nam de aanwezigen mee in de wereld van de sollicitant. Steven Stephania, oprichter van Talentsourcer, vertelde over de innovaties in de wereld van recruitment. De boodschap die ik voornamelijk mee naar huis nam: solliciteren moet laagdrempelig zijn.

Laagdrempelig solliciteren

Een cv, bij voorkeur een originele, een overtuigende motivatiebrief en dan daarna nog een stuk of drie sollicitatierondes (op locatie): het zou sollicitanten afschrikken. Zij hebben namelijk het liefst een baan in één dag. Organisaties moeten daarom niet blijven hangen in formele, vertrouwde sollicitatieprocedures. En ze moeten al zeker geen vacature opstellen met een waslijst aan functie-eisen.

Sollicitanten zoeken naar simpele toegang tot een baan. Anders gezegd: laagdrempelig solliciteren is het nieuwe solliciteren.

Diverse sollicitatievormen

Laagdrempelig solliciteren kan in diverse vormen: Skype- of FaceTime-gesprekken, een WhatsApp-bericht of belletje, solliciteren met je LinkedIn-profiel of tijdens open dagen en inloopspreekuren. Speeddaten kan de sollicitant helpen om in korte tijd zijn of haar sterke kanten te laten zien, in een informele setting. Nog een stapje verder gaat ‘swipend’ solliciteren: een soort Tinder voor sollicitanten en werkgevers.

Mocht u toch voor een meer standaard (online) sollicitatieprocedure kiezen, dan is het belangrijk om deze zo simpel mogelijk te houden, bijvoorbeeld middels een duidelijke ‘Solliciteer’-knop. Zodat sollicitanten niet eerst de site moeten ontleden, of tal van stappen moeten doorlopen.

Voorbeelden uit Brabant

Diverse zorginstellingen in Noord-Brabant maken al gebruik van vernieuwende sollicitatievormen, bleek bij de Transvorm Actueel.

Bij Van Neynsel (ouderenzorg) hebben ze bijvoorbeeld een sollicitanten-inloopspreekuur en workshops voor het opstellen van een cv. Ook kunnen kandidaten telefonisch contact opnemen met een medewerker van werving en selectie.

Archipel Zorggroep organiseert open dagen voor sollicitanten in de vorm van JobCafés. Deze maken zij bekend via sociale media. Ook maakt Archipel gebruik van Skype en FaceTime.

Verder organiseerde zorgorganisatie Valkenhof speeddates voor mannen. Een succes: zo’n dertig mannen kwamen een kijkje nemen. Hiervan startten er uiteindelijk vijf met een leer/werktraject.

Voordelen voor sollicitant én werkgever

Bovenstaande voorbeelden leveren diverse voordelen op voor de sollicitant. Bijvoorbeeld:

  • geen uren in de auto voor de eerste kennismaking (bij WhatsApp of Skype);
  • niet meer het hoofd breken over de vraag of hobby’s wel of niet op een cv thuishoren;
  • niet meer piekeren over de vacature-eisen of eigenschappen die je allemaal wel of juist niet bezit.  

Ook voor werkgevers heeft het voordelen. Want hoewel een motivatiebrief en cv veel zeggen over bepaalde kwaliteiten, zeggen ze niet altijd iets over de karaktereigenschappen of talenten van iemand. Tijdens een telefoontje of een speeddate kunt u in korte tijd al een goede indruk krijgen van een bepaalde sollicitant. Dat wil niet zeggen dat iemands scholing of opleiding er niet meer toe doet, maar u leert op die manier verder te kijken dan het behaalde diploma of papiertje. En door de laagdrempeligheid, zult u meer sollicitaties ontvangen. En hoe meer sollicitanten, hoe beter.

Verkeerde medewerkers

Nu vraag u zichzelf wellicht af: ‘Is dat wel zo? Trek ik daarmee dan niet de ‘luie’ medewerkers aan? Wanneer sollicitanten niet de moeite nemen een paar uurtjes vrij te maken om een motivatiebrief te schrijven of een cv te maken, en afhaken wanneer ze een paar keer moeten doorklikken om bij een sollicitatieformulier te komen, zijn zij dan wel de zorg- en welzijnsmedewerkers waarnaar we op zoek zijn?’

Persoonlijk denk ik dat u met de vernieuwde vormen van solliciteren niet per se de ‘verkeerde’ medewerkers aantrekt. Iemand neemt de moeite om naar een speeddate of inloopspreekuur te komen en bovendien vereist het behoorlijk wat lef om je potentiële werkgever meteen een appje te sturen of te bellen. Bovendien komt u er in een gesprek snel genoeg achter of iemand gedreven genoeg is of niet. Door de informele sfeer tijdens een speeddate kunt u wellicht eerder omschakelen naar relevante vragen en onderwerpen, in plaats van: ‘Heb je het gemakkelijk kunnen vinden?’.

Durf te experimenteren!

Solliciteren hoeft niet altijd volgens het standaard boekje. Het gaat om flexibiliteit. Durf eens te experimenteren!

Heeft uw organisatie ideeën over, of voorbeelden van ‘nieuwe’ sollicitatievormen? Laat het ons weten! Wij zijn erg benieuwd naar uw bevindingen. Op deze manier kunnen we kennis en ervaringen met elkaar delen.