04 december 2019 - Jeroen Hellemons

Een virtueel én realistisch beeld van werken in zorg en welzijn

Eén van de meest interessante thema’s waar ik mij tijdens mijn eerste jaar bij Transvorm mee bezig heb gehouden is de instroom van nieuw personeel in de sector. Ik heb het afgelopen jaar honderden enthousiaste mensen gesproken die iets willen betekenen voor een ander en misschien in ‘de zorg’ willen werken. Mooi om te zien dat er zoveel mensen zijn die iets willen bijdragen aan de maatschappij en iets voor een ander willen betekenen.

Duidelijk beeld

Het valt mij op dat mensen vaak geen duidelijk beeld hebben van wat het werken in een verzorgingshuis, bij een maatschappelijke opvang of in de gehandicaptenzorg inhoudt. De vraag hoe we geïnteresseerden een realistische blik op de werkomgeving kunnen geven, houdt ons allemaal bezig. Natuurlijk kun je als zorg- of welzijnsorganisatie meeloopdagen organiseren. Ik denk zelfs dat dit van onmisbaar belang is om mensen een indruk te geven van werken in zorg en welzijn. Maar door moderne technologie ontstaan er ook ándere mogelijkheden.

Virtual Reality

Zou een virtual reality filmpje niet een goede manier zijn om tijdens een voorlichtingsbijeenkomst of gastles mensen een eerste inkijkje te bieden? Ik hoor het mensen geregeld zeggen tijdens een Ik Zorg.-bijeenkomst: ‘Ik denk na over een overstap naar zorg en welzijn, maar ik wil geen billen wassen!’. Met de inzet van virtual reality (VR) kunnen geïnteresseerden bijna live meekijken bij het werk van een verzorgende. Zo kun je laten zien dat het werk meer omvat dan mensen wassen en verzorgen. Er werd mij als nieuweling bij Transvorm gevraagd om eens te verkennen of hier mogelijkheden voor zijn.  Tijdens een ontbijtsessie ‘Omdenken’ hoorde ik de spreker praten over de inzet van VR bij de voorlichting en werving voor krapteberoepen. Om vooroordelen en stigma’s weg te halen en de gave kanten van - op het eerste oog misschien minder ‘sexy’ - beroepen als schilder of magazijnmedewerker te laten zien. Dat was precies het idee dat wij ook voor ogen hadden voor beroepen in zorg en welzijn.

Aan de slag

Na een aantal verkennende gesprekken zijn we aan de slag gegaan. De eerste VR film die werd opgenomen ging over het werk van een Verzorgende IG. Eén van de bij ons aangesloten organisaties werkte graag mee, waardoor het mogelijk was om te filmen bij een cliënt uit de thuiszorg. Het resultaat? Een mooi, integer filmpje dat het beroep goed overbrengt. Zomaar een kijkje bij iemand thuis, een douche die aan gaat, medicatie die wordt toegediend. Een tweede film over een begeleider in de gehandicaptenzorg is ook al gemaakt. De reacties van alle betrokkenen zijn tot nu toe erg positief: ‘Gaaf om aan mee te werken!’. Hoe mooi zou het zijn als we straks van alle werkvelden een VR film van 3 minuten hebben? Zo kan een geïnteresseerde in zorg en welzijn als hij of zij dat wil zich op wel 10 beroepen oriënteren binnen een half uur.

Bij Transvorm zijn we alweer vooruit aan het denken. Augmented reality is ook een optie. Hierbij krijgt de kijker opdrachten en instructies tijdens het bekijken van de film. Bijvoorbeeld: ‘Er zijn 3 cliënten die om aandacht vragen. Wie geef je in deze situatie voorrang?’. Zo kan iemand met interesse in zorg en welzijn meteen ervaren hoe hij of zij zou handelen in zijn of haar toekomstige beroep. Hoe gaaf is dat?!