21 november 2019 - Liesbeth Verstegen

Game on!

Ik blijf mezelf verbazen. In mijn laatste blog had ik het nog over digivaardigheid in de zorg. Een thema waarvan ik nooit gedacht had dat ik daar enthousiast over zou kunnen vertellen. En nu ben ik alweer bezig met het volgende spannende onderwerp: game based solutions. Daar had ik tot voor kort zelfs nog nooit van gehoord.

Spannende assessments

Een paar weken geleden mochten mijn collega Diann de Jong en ik een workshop verzorgen op een event over digitaal werven. We vertelden daar over ons online sollicitatieprogramma Transvorm Talent Center. Voor ons stond er een spreker op het podium die het had over game based assessments.

Ook Transvorm biedt al meer dan 5 jaar assessments aan via het Transvorm Loopbaan Portal. Deze kunnen organisaties inzetten om te kijken naar de competenties en geschiktheid van mogelijke BBL-kandidaten.

Uit ervaring weet ik dat de inzet van een assessment met name voor de wat oudere en jongere werknemer behoorlijk wat spanning met zich mee kan brengen. De hoeveelheid vragen, de tijdsdruk… dat valt niet voor iedereen mee.

Interesse gewekt

Ik was dus wel benieuwd naar wat een game based assessment dan precies inhield. Volgens de spreker waren ze uiterst betrouwbaar. Ik trok de stoute schoenen aan en vroeg een demo aan.  Achter gesloten (glazen) deuren en met een rood aanlopend hoofd doorliep ik alle niveaus.

En tot mijn verbazing vond ik het leuk! Je hebt namelijk helemaal niet het idee dat je met een test bezig bent. En toch is dat wel degelijk zo: het assessment wat ik doorliep, zegt iets over je fitscore, persoonlijke stijl, cognitieve stijl, interpersoonlijke stijl, denkstijl en drive. Mijn interesse was gewekt!

Nieuwe wereld

Nu zijn we ons binnen Transvorm aan het oriënteren of we met game based solutions ook een bijdrage kunnen leveren aan de vraagstukken waar wij ons mee bezig houden. In het kader daarvan mocht ik bij een aantal gesprekken met aanbieders hiervan aanschuiven.

Er ging voor mij een totaal nieuwe wereld open. Ik verbaasde me over de vele mogelijke toepassingen van games. Van een speciale ervaring voor jongeren neerzetten tot het gebruik als hulpmiddel om te leren en van alles daar tussen in. Ik vind het fantastisch om te horen hoe anders deze partijen denken en naar vraagstukken kijken. Daar kunnen we vast nog veel van leren.

Gamend leren?

Ik wil nog een hoop vragen beantwoord zien: hoe gaan we hiermee verder? Zijn we er al klaar voor? Wat kunnen we precies met gamend leren in zorg en welzijn? Er zit maar één ding op om daar achter te komen. Ik zeg: game on!