03 juni 2019 - Judith van Dongen

Innovatie in de regio maakt het verschil

Zet een diverse groep gemotiveerde mensen bij elkaar die willen leren innoveren in zorg en welzijn. Inspireer ze door ze een programma met een pallet aan sterke sprekers en praktische workshops aan te bieden. Geef patiënten een podium om hun ervaringen te delen, zodat de deelnemers weten voor wie zij innoveren. Geef ze tools om met een concreet project aan de slag te gaan en laat ze de resultaten van de projecten pitchen aan bestuurders uit de regio. Begeleid dit alles door enthousiaste coaches en een gedreven team organisatoren. En je hebt kortgezegd de formule van de Health Innovation School (HIS).

Energie en enthousiasme

De afgelopen maanden mocht ik deelnemen aan de eerste regionale editie van de HIS in Zuidwest-Nederland. Wat een geweldige ervaring! Wat is het leuk om in gesprek te gaan met andere deelnemers, die allemaal iets met zorg en welzijn en innovatie hebben, maar verder compleet van elkaar verschillen. En wat is het gaaf om zo veel inspirerende verhalen voorgeschoteld te krijgen. Eind mei vond de slotdag van deze HIS plaats, waar alle projectgroepen hun idee mochten pitchen voor een expertpanel en bestuurders uit de regio. Ik mocht ons project OnHealthCare pitchen. Wat mooi om te zien hoe iedereen vol energie en enthousiasme hun idee presenteerde.

Regionaal netwerk ontstaan

En het mooiste is: het is nog niet voorbij. Projecten zijn geadopteerd door bestuurders uit de regio en partners voor doorontwikkeling worden gezocht. Maar volgens mij nog belangrijker: regionale contacten zijn gelegd. Er is een netwerk in de regio ontstaan van mensen die elkaar kunnen bellen met een vraagstuk of betrekken bij een idee. De eerste plannen voor terugkomdagen en reünie-bbq’s zijn al gesmeed.

Innovatiebesef aanwezig

Ook de arbeidsmarkt van zorg en welzijn kwam regelmatig voorbij tijdens de HIS. Zowel in de verschillende projecten als in diverse lezingen en workshops. Iedereen lijkt doordrongen van de problemen die spelen. Het besef is er dat innovatie op het vlak van werken en leren nodig is om ook op de lange termijn doelmatige zorg te kunnen blijven leveren. Ook bij Transvorm werken we hier hard aan met werkgevers in te regio. Zo heeft vorige maand een groep (HR-)managers van bij Transvorm aangesloten organisaties in een snelkookpan kennisgemaakt met Design Thinking. Doel van de bijeenkomst was om innovatieve ideeën te genereren voor het behoud van medewerkers in zorg en welzijn. Met veel energie leefden deelnemers zich in in de doelgroep (wie zijn die 13.000 medewerkers die elk jaar zorg en welzijn in Noord-Brabant verlaten?), analyseerden ze het achterliggende probleem (welke krachten spelen een rol bij verandering?) en genereerden en pitchten ze creatieve ideeën.

Succesvolle mix

Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie tussen innovatie en regionale samenwerking het verschil kan maken in het oplossen van complexe (arbeidsmarkt)vraagstukken in zorg en welzijn. De HIS heeft me weer eens laten zien wat die mix kan opleveren!

Meer weten over de Health Innovation School? Lees het in de InVorm van april 2019.

Meer informatie over OnHealthCare? Bezoek onze projectwebsite.