20 maart 2018 - Diann de Jong

Bleije Blog: klant blij = ik blij

Kraakverse lakens, spinnende poezen en een goed boek… daar word ik helemaal blij van. Maar waar word ik blij van op mijn werk? Die vraag stelden we aan de deelnemers van het Loopbaaninspiratie café XXL met als thema ’Geef je werk een bleije boost!’. Theater de Boemel was gevuld met een gemêleerd gezelschap van medewerkers uit Zorg en Welzijn.

Van de 100 deelnemers reageerde 97% op met de volgende antwoorden op de vraag: ‘Wanneer ga je blij naar huis van je werk?’ :

 • Een fijne dag voor de bewoners;
 • klant blij = ik blij,
 • iedereen aandacht kunnen geven,
 • cliënt happy,
 • wanneer ik iets voor iemand heb betekend,
 • en vele variaties hierop.

Steeds stond de cliënt, klant of bewoner op de eerste plaats! Eén mooie reactie wil ik jullie niet onthouden: “Wanneer ik met een glimlach op mijn gezicht mijn werk doe."

Tijd op nr. 1

En die overige 3%?  Die gaf er prioriteit aan om alles op tijd klaar te hebben en volgens de planning te laten verlopen. Het zal u niet verrassen dat bij de vraag “Wat heb je nodig om met plezier je werk te kunnen doen?” tijd op nummer 1 staat. Ook werden samenwerking, fijne collega’s, aandacht en ‘geen gezeur met ICT’ regelmatig genoemd.

Luister naar werknemers

Als laatste stelden we de vraag: “Welke tips heb jij voor jouw werkgever?” De rode draad in de reacties was daarbij het ontbreken van welgemeende betrokkenheid van de bestuurder met de werkvloer. De tips vlogen om onze oren:

 • Geef wat vaker een compliment,
 • Zie je mij?,
 • Enthousiasmeer,
 • Ga in gesprek,
 • Luister naar de medewerkers.

Kortom, aandacht is meer dan belangrijk in deze tijd, waarin zo veel wordt verlangd van medewerkers in Zorg en Welzijn.

Let op! Dit is geen wetenschappelijk onderbouwd onderzoek, maar de uitkomst liegt er niet om.

Friet met cola

Ik heb wel eens gehoord van ‘friet met cola’-sessies. Daarin gaan bestuurders in gesprek met een steeds van samenstelling wisselend, klein groepje medewerkers op een informele manier. Natuurlijk mogen het ook soep met broodjes of koffie met appelflappen zijn, maar de essentie is gelijk. Even tijd nemen voor elkaar en… luisteren!

Wilt u weten hoe het met het werkgeluk van uw medewerkers is? Op het Transvorm Loopbaanportal staat onder andere de scan 'Werkgeluk'.

Een heel gelukkig en blij voorjaar!