18 april 2019 - Liesbeth Verstegen

Iedereen digivaardig: pakt u de handschoen op?

Een paar maanden geleden hoorde ik voor het eerst de term ‘digivaardig’: het onder de knie hebben van digitale vaardigheden. Tijdens een bijeenkomst had de bevlogen spreker Suzanne Verheijden, medeverantwoordelijk voor innovatie bij 's Heeren Loo, meteen mijn aandacht. Ik hoorde ook ferme uitspraken van bestuurder Jan Fidder van 's Heeren Loo. Hij wilde dat in zijn organisatie iedereen – van schoonmaker tot bestuurder – digivaardig zou zijn. Bij deze uitspraak moest ik even gniffelen en dacht ik terug aan mijn eigen kennismaking met de computer.

Tegendraads

Toen ik nog werkte in de gehandicaptenzorg moesten op een gegeven moment de dossiers op de computer worden gemaakt. Dus ging ik verplicht naar computerles, gewapend met een blauw schijfje. Omdat ik nogal tegen de verplichting was om deze nieuwe vaardigheden aan te leren, stopte ik het schijfje quasi per ongeluk verkeerd om in de computer. Het resultaat: een boze docent, want die had zich voorgenomen dat iedereen het werken met een computer leuk zou vinden.

Ik was destijds nog wat tegendraads en deed er alles aan om de docent vooral niet te laten slagen. Kreeg een reprimande en een pittig gesprek. Nu kijk ik er  lachend op terug, maar het was de onzekerheid die dat gedrag in mij naar boven bracht. Ik was Z (zwakzinnige)-verpleegkundige. Ik had ervoor gekozen om met mensen te werken en had niks met al die nieuwigheden.

Engelengeduld

Waarschijnlijk zijn er veel medewerkers die er nu net zo over denken. Bij 's Heeren Loo zijn coaches op de werkvloer ingezet met een één-op-éénaanpak. En dat werkt, weet ik uit ervaring. Ik heb het meeste over werken met computers geleerd van een collega, die me niet uitlachte als ik iets niets wist en die engelengeduld had. Hierdoor viel de schroom om iets te vragen weg en ontdekte ik het gemak van de computer.

Er is hoop

Ik zou niet meer zonder mijn digivaardigheden kunnen. Als ik de zelftest invul op de site digivaardigindezorg.nl scoor ik verrassend goed. Kortom: er is hoop. Ik ben zelfs projectleider van een digitaal platform: het Transvorm Loopbaan Portal. Ik durf dan ook elke werkgever uit te dagen om de stoute schoenen aan te trekken en de ambitie uit spreken: iedereen die bij ons werkt is digivaardig. Want dat we niet meer zonder kunnen – van linnenkamer tot bestuurskamer – dat hoef ik niet uit te leggen.

Transvorm denkt graag met u mee. Om te beginnen organiseren we op 15 mei de Transvorm Actueel ‘Digivaardig maken van zorgprofessionals’. Pakt u de handschoen op?

Liesbeth Verstegen