17 april 2012 - Gast

Slimmer leven!

De afgelopen jaren heb ik met een steeds kritischer blik het project Slimme Zorg gevolgd. Immers, hoe realistisch is het uitgangspunt dat je (zélfs met 10 miljoen euro!) de ontwikkeling van ICT toepassingen kunt beïnvloeden? Pas toen de infrastructuur er klaar voor was sloeg de markt toe met iPhones en iPads die ogenblikkelijk door het grote publiek werden omarmd. Inmiddels houden al in talloze families de kinderen een oogje in het zeil door dagelijks even met hun oude moeder te skypen of te facetimen. Een fluitje van een cent met de uiterst gebruiksvriendelijke apps. En als oma het niet meer helemaal begrijpt is er wel ergens een kleinkind of een buurjongetje om oma een handje te helpen.

Over zorg op afstand gesproken! Ook in de zorgsector zelf zijn de iPads een doorslaand succes. Gelukkig niet alleen als mooi speeltje voor de bestuurder maar ook steeds meer op de werkvloer ter ondersteuning van het zorgproces. In één vlaag kunnen alle peperdure ontwikkelde Slimme Zorg investeringen naar de rommelzolder. Daar vinden ze een plekje naast het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) en andere mislukte ICTprojecten van de overheid.

Bewustwording

Toch moet ik achteraf ook deels mijn ongelijk bekennen, want door het niet aflatende enthousiasme van provinciaal gedeputeerde Brigite van Haaften zijn er wel degelijk ook
belangrijke successen behaald. Kernwoord daarbij is bewustwording. In talloze bijeenkomsten en presentaties is de kiem gelegd voor een andere en vernieuwende aanpak van de zorg. Zorgorganisaties, woningcorporaties, gemeenten, het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen zijn er met de haren (én met 10 miljoen euro natuurlijk!) bijgesleept. Maar het resultaat mag er zijn. Er is meer dan voorheen een gezamenlijk en gedeeld bewustzijn dat het anders kan en anders moet als we de zorg voor de toekomst betaalbaar en uitvoerbaar willen houden. 

Ik denk wel eens dat de naam Slimme Zorg op zichzelf een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het succes. Het is een naam als uit een jongensboek. Wie niet sterk is moet slim zijn en door beter samen te werken kunnen we de rest van de wereld te slim af zijn. Samen slimmer genezen, slimmer zorgen en slimmer werken. Dat is de opdracht. We zullen slimmer moeten gaan leven!

Deze column verscheen eerder in Invorm nr 1 Jaargang, april 2012